Meteorický roj Perzeidy

Perzeidy: Nebeské divadlo padajúcich hviezd

Každé leto od polovice júla do konca augusta nám obloha ponúka úžasné predstavenie v podobe meteorického roja Perzeidy. Tento fenomén, nazývaný aj “Slzy svätého Vavrinca”, vrcholí okolo 12. augusta a je jedným z najvýraznejších meteorických rojov, ktoré môžeme pozorovať voľným okom. Prináša desiatky jasných meteorov za hodinu. Pre milovníkov nočnej oblohy je to jedna z najlepších príležitostí na pozorovanie padajúcich hviezd, ktoré fascinujú a očarujú svojou krásou.

Perzeidy budeme pozorovať aj na našej hvezdárni, a to v piatok 9. augusta a v sobotu 10. augusta o 21:30. V piatok si dokonca pred pozorovaním, o 20:00, budete môcť v priestoroch nášho planetária vypočuť prednášku na tému Meteoroidy, meteory a meteority. Na prednášku je potrebné si miesta vopred rezervovať. Na pozorovanie stačí prísť, teplo sa obliecť, a vziať si so sebou deku alebo karimatku. Vstupné na prednášku a rovnako aj na pozorovanie je 4 eurá.

Čo sú meteorické roje?

Meteorické roje vznikajú, keď Zem prechádza cez prúd kozmického prachu a úlomkov zanechaných kométami. Keď tieto častice vstúpia do zemskej atmosféry, rýchlo sa zahrievajú a excitujú molekuly vzduchu, čo spôsobuje jasné svetelné stopy, ktoré nazývame meteory alebo padajúce hviezdy.

Pôvod Perzeíd

Perzeidy sú pozostatkom kométy Swift-Tuttle, ktorá má obeh okolo Slnka približne každých 133 rokov. Kométa zanecháva za sebou prúd prachu a malých úlomkov, ktorý pretína dráhu Zeme. Keď ním Zem prechádza, jeho častice vstupujú do atmosféry rýchlosťou 12-40 km/s, čo vytvára nádherné meteorické stopy. Perzeidy získali svoje meno podľa súhvezdia Perzeus. Toto súhvezdie sa nachádza na severnej oblohe a radiant Perzeíd sa nachádza práve v ňom. Radiant je miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vyletujú všetky meteory daného roja.

Kedy a kde pozorovať Perzeidy?

Najlepší čas na pozorovanie Perzeíd je v noci, keď je obloha tmavá a Mesiac je v nove, alebo je pod horizontom. Podmienky na pozorovanie sú dobré aj v prítomnosti Mesiaca, ale čím bližšie k splnu je, tým sú podmienky horšie. Tento rok bude Mesiac v čase vyvrcholenia Perzeíd v prvej štvrti, preto budú podmienky priaznivé na pozorovanie. Môžete sa tešiť na výnimočný zážitok.

Perzeidy sú viditeľné na celej severnej pologuli, no najlepšie sa dajú pozorovať v oblastiach s minimálnym svetelným znečistením. Najlepší spôsob, ako si ich vychutnať, je nájsť si pohodlné miesto na ležanie a pozerať sa na severovýchodnú časť oblohy, kde sa nachádza súhvezdie Perzeus.

Tipy pre pozorovateľov

  1. Vyberte si tmavé miesto: Vyhnite sa mestským oblastiam, kde svetelné znečistenie môže znížiť viditeľnosť meteorov.
  2. Oblečte sa teplo: Aj letné noci môžu byť chladné, preto sa oblečte do teplého oblečenia.
  3. Buďte trpezliví: Po príchode na miesto si nechajte aspoň 20 minút na to, aby sa vaše oči prispôsobili tmavému prostrediu. Snažte sa nesvietiť si baterkou ani telefónom, každé jasné svetlo spôsobí, že potme uvidíte horšie.
  4. Bez ďalekohľadu: Meteory sú viditeľné voľným okom a ďalekohľad by mohol obmedziť vaše zorné pole.

Pozorovanie Perzeíd je nielen krásnym zážitkom, ale aj pripomienkou úžasných kozmických procesov, ktoré prebiehajú vo vesmíre. Takže ak máte možnosť, určite si nenechajte ujsť túto nebeskú udalosť a užite si noc plnú padajúcich hviezd.

Tešíme sa na Vás!