Slnovrat na zámku – obloha Slovanov

Dni sa skracujú, noci sa predlžujú. Blíži sa Kračúň – najdlhšia noc v roku, ako zimný slnovrat nazývali Slovania. Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. Naša hvezdáreň a planetárium vás všetkých v jednu z týchto magických chvíľ, v sobotu, 17. decembra od 14:00 do 19:00 pozýva na nezabudnuteľné popoludnie na zámku v Hlohovci (videopozvánku nájdete tu). Bude plný astronómie, starobylej Slovanskej kultúry, a samozrejme, aj Vianočného tepla a kúzla.

Podujatie sa začne o 14-tej hodine. Lístky si budete môcť zakúpiť priamo na Zámku. Ak si ale chcete byť istí, že sa vám ujde miesto na záverečných festivalových odborných prednáškach, môžete si ich zakúpiť v predpredaji v Informačnom centre na námestí alebo elektronicky, e-mailom na adrese objednavky@hvezdaren.org. Cena za základný lístok je 3 eurá na osobu, za lístok s miestom na odborné prednášky 5 eur na osobu. Pozor! Miesta na tieto prednášky sú limitované, bude ich k dispozícii 50.

Hneď po príchode vás bude usmerňovať a o priebehu podujatia informovať náš zámocký trubadúr. Určite vám tak pomôže lepšie sa zorientovať v pripravenom bohatom programe.

Tvorivé dielne

V úvode podujatia sa budú konať dielničky pre všetky šikovné ručičky. Vítané sú všetky deti od 3 rokov v sprievode rodičov. Deti si budú môcť vyrobiť svoje vlastné vianočné hviezdy alebo žiariace súhvezdia. Všetky pomôcky potrebné k tvorbe vám budú poskytnuté priamo na mieste, stačí, ak si donesiete dobrú náladu a chuť tvoriť.

Lukostreľba

Súbežne s dielničkami bude vonku prebiehať exhibičný lukostrelecký turnaj. Strieľať budú vychýrení odvážlivci z historickej slovanskej skupiny VRES.

Budete si môcť zasúťažiť aj vy? Samozrejme, že áno! Budete si môcť na víťaza*ku staviť a zahrať si tak o naozaj výnimočné odmeny… lebo ani my nevieme, aké budú! 🙂 Na stávkovanie je preto potrebné doniesť si malú odmenu pre víťazov (napríklad figúrku, keksík, nálepku, pohárik medu, oriešky, sviečku… fantázii sa medze nekladú).

Keď prídete, budete sa môcť zoznámiť so súťažiacimi v lukostreľbe, prečítať si ich hrdinské životopisy a dozvedieť sa o nich viac. Na základe toho si vyberiete strelca*kyňu, ktorý*á podľa vás turnaj vyhrá, a dostanete stužku v jeho*jej farbe výmenou za darček, ktorý prinesiete. Turnaj bude prebiehať vo viacerých kolách, a po každom kole sa darčeky z kôpky porazených prenesú na kôpku víťazov.

Na záver turnaja, návštevníci, ktorí majú stužku víťaza*ky, si túto vymenia za darčeky z víťaznej kôpky. Prehry sa nemusíte obávať. Všetci so stužkou dostanú cenu útechy, aj keď stavili na porazených.

Vernisáž

Od 15:30 do 15:50 bude vo výstavnej sieni prebiehať vernisáž nádhernej umelecko-obrazovej výstavy “Klenoty Zeme a vesmíru”. Súčasťou výstavy sú fotografie, obrazy, sochy a šperky s vesmírnou a slovanskou tematikou. Diela pochádzajú od takých umelcov a fotografov, akými sú umelecký sochár D. Priheľ, IAPP fotograf F. Kulišev a astrofotografi O. Králik či R. Novotný alebo P. Kollárik.

Vatra slnovratu

Víťaz*ka lukostreleckého turnaja získa tú česť byť prvý*á, ktorý*á horiacim šípom bude môcť zapáliť slnovratovú vatru o 16:00. Vatra bola tradičným slovanským symbolom osláv. Slovania vedeli, že po Kračúni sa už dni budú predlžovať, dlhá zima postupne odíde a s ňou aj hlad a núdza. To bol pre nich dôvod na radosť a oslavu. Oslávme slnovrat aj my a naučme sa niečo viac o tradíciách našich predkov spolu so skupinou VRES!

Rozpravy v podzámku

Po slávnostnom zapálení vatry, približne o 16:15, sa pred zámkom začne cyklus paralelných rozpráv na piatich stanovištiach. Každá rozprava bude trvať do 10 minút, pričom medzi nimi budú päťminútové prestávky na presun medzi stanovišťami a na zahriatie. Mesiac na oblohe v čase podujatia nebude vidieť (vyjde až po polnoci), ale nemusíte zúfať. Zostúpi dole až k nám vo forme obrovskej 5-metrovej sféry. Mesiaca sa budete môcť dokonca aj skutočne dotknúť! Výnimočne vám len na túto magickú noc prinesieme z našej zbierky meteoritov najväčší mesačný kameň na Slovensku.

Niečo sa budete môcť dozvedieť nielen o Lune (tak Slovania nazývali Mesiac), ale aj o Kráľomoci (Jupiter). Budete sa môcť zúčastniť aj pozorovania pri dvoch hvezdárskych ďalekohľadoch. V neposlednom rade si budete môcť vypočuť niečo o tradičnej slovanskej kuchyni, kde pre vás bude aj možnosť ochutnať to, čo kuchári*ky skupiny VRES pripravia.

Prednášky

Večer zakončíme rozprávaním, ktoré sa bude konať v kaviarni zámku. Od 17:40 do 18:15 bude prebiehať prednáška Rastislava Ferulíka: Tatry – krajina starovekých mýtov, kde sa dozviete o megalitických stavbách starých Slovanov na našom území a ako ich používali na orientáciu v priestore a čase. Rozprávať budeme ale i o mnohých ďalších mýtických štruktúrach. Od 18:20 do 19:00 nám Barbora a Peter Hubertovci porozprávajú o slovanskej mytológii a o tom, čo Slovania videli na nočnej oblohe.

Počas celého večera sa budete môcť zahriať teplým nealkoholickým bylinným odvarom podávaným z pripravených kotlíkov. Kedykoľvek sa tiež budete môcť ísť zahriať do vyhrievaných priestorov zámku alebo sa zahriať tancom v rytme tónov pôvodnej slovanskej hudby skupiny Vrbovské Vŕby.

Tešíme sa na vás za každého počasia. Dovidenia na zámku! 🙂

________________________________________________________________________________________________________________
Zmena programu je vyhradená.
Pozor, parkovanie pred zámkom nebude možné!