Zákryt Venuše Mesiacom 9.11.2023

Milí návštevníci,

vo štvrtok 9. novembra 2023 okolo jedenástej hodiny dopoludnia (11:04 SEČ)  nastane krásny astronomický úkaz – zákryt Venuše Mesiacom, ktorý bude pozorovateľný v blízkosti juhozápadného obzoru (v čase vstupu Venuše za Mesiac – výška nad obzorom : 33° , azimut: 224,5°). Celý priebeh zákrytu a zároveň aj vstup a výstup Venuše spoza Mesiaca bude z nášho územia pozorovateľný. Vstup Venuše za Mesiac nastane okolo 11:04 SEČ a výstup Venuše spoza Mesiaca okolo 12:20 SEČ.

Venuša aj Mesiac sú veľmi jasné objekty a je ich možné pozorovať voľným okom, avšak vzhľadom na to, že tento úkaz nastane na dennej oblohe, bude potrebné použiť ďalekohľad na to, aby sme mohli v čase pred zákrytom a po zákryte rozlíšiť jednotlivé objekty.  Postačí nám však už ďalekohľad s menším zväčšením, avšak ak budeme mať pri sebe ďalekohľad s priemerom aspoň okolo 7 cm budeme môcť rozlíšiť pozvoľný zákryt Venuše za nerovným okrajom Mesiaca. V čase zákrytu sa Mesiac a Venuša budú nachádzať iba 45° od Slnka. Pri pozorovaní ďalekohľadom je preto potrebné dávať veľký pozor na to, aby sme sa omylom nepozreli na Slnko!!! 

Dôležité je tiež pozorne sledovať predpoveď počasia. Zatiaľ to predbežne vyzerá, že vo štvrtok 9. novembra budeme mať na pozorovanie tohto úkazu priaznivé počasie. V prípade priaznivého počasia budeme tento úkaz pozorovať aj u nás na hvezdárni pomocou našej pozorovacej techniky a na toto pozorovanie vás srdečne pozývame.