Výletný vlak Štefánik: Pozorovanie Slnka z Bradla

Výletný vlak Štefánik: Pozorovanie Slnka z Bradla 

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika je súčasťou Výletných vlakov, ktoré sú jednou z prázdninových atrakcií Trnavského kraja zážitkov. Výletný vlak Štefánik vás odvezie na úpätie Malých Karpát, do regiónu, ktorý bol najväčšiemu Slovákovi najbližší. Z Bratislavy ho vypravia vždy v sobotu (8. a 29. júla, 12. augusta a 2. septembra 2023). Nastúpiť môžete aj v Pezinku, Trnave a v Smoleniciach.

S cestovným lístkom premium vás v cieľovej stanici – Brezovej pod Bradlom, čaká celodenný program, ktorého súčasťou je návšteva Košarísk i Bradla. Práve na Bradle budete mať možnosť pozorovať Slnko v sprievode astronómov z Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika.

Grafikon Výletného vlaku Štefánik i cestovné lístky sú dostupné online cez krajzazitkov.sk. (pozn. presná adresa: https://krajzazitkov.sk/kampan/vyletne-vlaky-stefanik-a-erdody/)

Súčasťou výletu historickým vlakom sú aj filmové zážitky, ktoré si cestujúci vychutnajú naskenovaním QR kódu prostredníctvom svojich smartfónov s dátami umožňujúcimi prístup na internet.

Vlakom do Brezovej pod Bradlom sa spolu s výletníkmi vezú cestujúci, ktorí mieria na slávnostné odhalenie Mohyly M. R. Štefánika na Bradle. Je medzi nimi aj vnuk Dušana Jurkoviča – architekta, ktorý mohylu navrhol. Jeho rozprávanie nás prenesie do pracovne Dušana Jurkoviča, kde sme svedkami veľkého tvorivého dobrodružstva.

Cestujúcim vo Výletnom vlaku Štefánik toto dobrodružstvo sprostredkuje výletníček s množstvom úloh. Za ich vyriešenie získajú QR kódy odkazujúce na videá, ktoré im postupne odhalia príbeh vzniku mohyly. Réžia videí je z dielne Divadla Jána Palárika v Trnave, herecké výkony v podaní hercov z Divadla Jána Palárika a ochotníkov z Univerzitného divadla THE.ART.RE UCM. O divadelné zážitky priamo vo vlaku sa postarajú herci z Divadla z Malého Ríma.

Architekt Jurkovič má posledný deň do odovzdania návrhu mohyly, ale stále iba hľadá inšpiráciu. Nepomáha mu ani jeho manželka Božena, ktorá sa rozhodla z jeho pracovne sledovať zatmenie Mesiaca. Práve počas tejto magickej noci sa Jurkovič vráti do minulosti, k svojmu kamarátovi Štefánikovi, ktorý mu odhaľuje tajomstvá vlastného života.

Najväčšieho Slováka poznáme z dejepisu, ale vie niekto z nás, aký bol naozaj človek – o čom sníval a za čo sa hanbil? Štefánika vďaka krátkemu filmu z dielne Divadla Jána Palárika v Trnave spoznáte nie ako postavu z dejepisu, ale ako skutočného človeka z mäsa a kostí.